A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

30 csapat a rajtvonalon

Verseny! 2014.06.27

Egy hete lezárult a Yoth2Youth versenyjelentkezése. Most bemutatjuk azt a 30 csapatot, amelyek továbbjutottak a versenyben.

 

A versenyjelentkezés során a csapatokat időrendben fogadtuk, megvizsgáltuk, hogy megfelelnek-e a kiírásban támasztott előfeltételeknek, ellenőriztük, hogy motivációs levelük alapján értik-e a Y2Y céljait, azonosulni tudtak-e az alapértékekkel, készen állnak-e a versenyben rejlő kihívásokra.

 

Nagyon sok fantasztikus jelentkezést kaptunk még a versenyjelentkezés lezártultát követően is. Az örömünket, hogy ennyi sok fiatalt megmozgatott és elgondolkodtatott a versenyfelhívás kicsit elhomályosítja, hogy nem tudtuk minden vállalkozókedvű jelentkező számára biztosítani a részvétel lehetőségét. Ők várólistára kerültek, és versenybe szállhatnak, ha mostantól valamely továbbjutó mégis visszalép.

 

Íme az a 30 csapat, akikkel folytatjuk a versenyt:

 

A front útját kísérheti szórványosan záporok, zivatarok, Miskolc

 

A csapat: Herczku Mihály Balázs, Oroszi Lídia, Nemes Domonkos

 

Mint az a nevéből is jól látszik, csapatunk különleges, elkötelezett fiatalok közössége. Célunk, hogy mi legyünk azok a hiánypótló „VALAKIK”, akik TESZNEK. Ezek így egyből az elején nagy szavak, de igyekszünk felnőni hozzájuk, elvégre erről szólna ez a verseny.

 

Bennünk a Jövő, Miskolc

 

A csapat: Varga Ágnes Katalin, Molnár Petra, Hatvani Kata

 

Napjainkban rengeteg problémát vet fel a szegények helyzete. Ez sok embert foglalkoztat, akiknek szélesebb a látókörük, mégis a legnehezebb nem a helyzetek kielemzése és a probléma felismerése, hanem a megoldáshoz vezető út megtalálása. Csapatunk elszántan és bizakodva hiszi, hogy a változást mi tudjuk elhozni, a mi generációnk, az új nézőpontokkal és stratégiákkal felvértezett fiatalság. Csapatunk neve nem csak ránk, valamint más segítséget nyújtani próbálókra vonatkozik, hanem a szegénységben elő fiatalságra is, igazából minden fiatalra, mert bennünk van a jövő, mi leszünk a jövő munkavállalói vagy munkanélkülijei.

 

Be the change, Budapest

 

A csapat: Horváth Georgina, Nemes Bettina, Szabó Katica

 

Igenis magunkra vállaljuk, hogy nekünk kell változtatni, nekünk kell gondolkodni, nekünk kell újdonságokat teremteni, meglátni a megoldás lehetőségét, elindítani valamit,amire az embereknek szükségük van, megosztani velük a problémákat, és együtt javítani rajtuk.

 

Charlie Angyalai, Debrecen

 

A csapat: Habodás Barbara, László Judit, Bátori Zsófia

 

Az önkéntes programok alkalmával nagyon sok mindent tapasztalhatunk. S ez is motivál, hogy minél többet tanulhassunk/tudhassunk. Később ezt szeretnénk hasznosítani, s legfőképpen átadni. Hiszünk a célokban, az okokban és magában az elérésnek/a (nem-formális) tanulásnak a folyamatában. Hiszünk abban, hogy ha példát mutatunk, akkor több ember számára láthatóvá válik, hogyan is valósíthatunk meg valamit, és hogyan is tehetjük egymás életét könnyebbé, élvezhetővé és nem utolsósorban boldoggá.

 

Érdekeltek, Debrecen

 

A csapat: Molnár Ágnes, Szatmári Rita Kata, Tóth Anita

 

Fontos számunkra a kiindulásnál a valós igényekre való támaszkodás: a „semmit rólunk, nélkülünk” elv. Egy olyan világ szerepel vázlatfüzetünkben, amely minden embernek testreszabott megoldásokat nyújt és amely nem tüneteket kezel, hanem valóban gondoz, legyen a tárgy akár tehetség, akár jövőkép.

 

Fiatal Aktivisták, Kolozsvár

 

A csapat: Szénási Szabolcs, Pál Blanka Heléna, Szöllősi Tamás

 

Csapatunk a problémák szőnyeg alá söprése helyett fel akarja sorakoztatni őket és reális, kivitelezhető megoldásokat akar találni rájuk. Szeretnénk, hogy a társadalmi határvonalak halványabbak legyenek és hogy a hátrányosabb helyzetben levő embertársak ne legyenek megcímkézve. Felelősséget vállalva és tartós megoldást találva tudjuk és hisszük, hogy olyan társadalomban élhetünk, ahol magasabb életszínvonal dominál, ahol alacsonyabb a munkanélküliség és az emberi lét a meghatározó.

 

Fiatalok Az Esélyegyenlőségért, Budapest

 

A csapat: Pomogyi Fanni, Temesvári Eszter, Bánáti Anna Boglárka

 

Továbbá nem csak egy egyszeri akcióval szeretnénk a veszélyeztetett fiatalok támogatásához és integrációjához hozzájárulni, hanem valamilyen hosszú távú megoldást kívánunk nyújtani. Egy nagyobb pénzbeni támogatás –bár kétségkívül látványosabb akció- nem jelent akkora segítséget, mint például egy olyan program kidolgozása, ami a hátrányos helyzetű fiatalok oktatásáért felel.

 

G5, Budapest

 

A csapat: Balázs Marietta, Madarász Lili, Dupák Anna

 

Azért is érezzük fontosnak és relevánsnak a versenyben való részvételünket, mert mi magunk is nap mint nap szembesülünk a versenykiírásban megfogalmazott problémákkal. Mindhárman Nógrád megyében nőttünk fel, ahol nagyfokú a munkanélküliség és a fiatalok számára nincsenek megfelelő feltételek ahhoz, hogy ugyanolyan esélyekkel induljanak, mint a jobb szociális és gazdasági helyzetben élő társaik. Ezeket mi is tapasztaltuk, ezért szeretnénk szót emleni az ügy mellett.

 

HelpForYou, Szeged

 

Tagok: Gáts Orlando, Sulyok János, Habsz Lilla Dorina

 

Bár képzésünk gyakorlatorientált, egyelőre kevés lehetőségünk akadt kipróbálni problémamegoldó képességeinket éles helyzetben, bármennyire felkészültnek is érezzük magunkat. Fontosnak tartjuk a szakmai kapcsolataink kiépítését.

 

Interkulti, Budapest

 

A csapat: Kármán Bianka, Ujvári Panna, Németh Éva

 

Közös mesterképzési tanulmányaink során sokat hallunk a hátrányos helyzetű csoportok segítéséről, a rendszerszintű elnyomásról és egyéb pszichológiai folyamatokról, amelyek ezeket fenntartják. Viszont ezt a tudást többségében csak befogadjuk. Véleményünk szerint teljesen más egy konkrét helyzeten, problémán úgy elgondolkodni, hogy gyakorlati javaslatokat teszünk vagy éppen valóban létre is hozunk valamit, cselekszünk a megoldása érdekében.

 

Jól lét, Budapest

 

Tagok: Molnár Kristóf, Kérdy Aron, Holló Balázs

 

Bár fiatalok vagyunk, de tisztában vagyunk azzal, hogy mi is hallathatjuk hangunkat és kiállhatunk különböző ügyek mellett, amelyekben szeretnénk változást. Azzal is tisztában vagyunk, hogy sokszor ezek a változtatások nem pénzfüggők, hanem az innovációt igényelő kérdések. Nem csak beszélni, hanem cselekedni akarunk.

 

KAMera, Budapest

 

A csapat: Vandlik Mária, Ónody Attila, Vandlik Katalin

 

A verseny során – illetve azt követően is – mozgáskorlátozott kortársainkért szeretnénk kiállni. Bár csapatunk egyik tagja sincs kerekesszékhez kötve, úgy gondoljuk, hozzájárulhatunk korlátaik lebontásához és elősegíthetjük társadalmi inklúziójukat. Szeretnénk, ha közösségfejlesztő kezdeményezésünk a jövőben egy társadalmi vállalkozás, esetleg egy startup alapja lehetne, valamint szeretnénk megmutatni, hogy ha egy nem is-, de három fecske igenis csinálhat nyarat!

 

Kiáltójel, Budapest

 

A csapat: Náray Gabriella, Király Dániel, Diósy Anna

 

Nem tudhatjuk, hogy melyik Csongrád megyei faluban él egy olyan jövőbeni orvos, aki feltalálja pl: a rák ellenszerét. A hátrányos helyzetű fiatalok támogatása mindenkinek az érdeke: az egyéné és a társadalomé is.

 

KóPék, Budapest

 

A csapat: Teodor Petra, Józsa Kornél, Urszuly Petra

 

Nem vagyunk szakemberek, nem vagyunk különlegesek, vagy kiválasztottak. Amit adni tudunk, az az időnk, az energiánk, a szeretetünk, a lendületünk, az eddig megszerzett tudásunk. Azonban a társadalmi problémák megoldása éppen abban rejlik, hogy mindannyiunk felelőssége a változás, akik ebben a világban élünk. Hiszünk abban, hogy a boldogság két forrása a fejlődés és az emberi kapcsolatok lehetnek.

 

LaTi – Légy aktív Te is!, Budapest

 

A csapat: Kovács Krisztina, Kassai Szilvia, Csire Fruzsina

 

Jelenleg mindhárman az Eötvös Loránd Tudományegyetem Interkulturális pszichológia és pedagógia mesterképzési szakának vagyunk hallgatói. (…) A társadalmi problémák megoldása, és a hátrányos helyzetű csoportok segítése tehát nemcsak érdeklődési körünk, de szakmai elhivatottságunk középpontjában is áll. A versenyt nagyon jó lehetőségnek tartjuk, hiszen egy olyan átfogó tanulási folyamatot kínál, melyben szakmai és személyes készségeinket egyaránt fejleszthetjük. Az egyetemen elsajátított, jórészt elméleti ismereteinket pedig hasznos gyakorlati tapasztalatokkal bővíthetjük.

 

Magyar Alap, Budapest

 

A csapat: Papp Patrik, Petrőcz Jordán, Grüll Dávid   

 

Nagyon nagy lehetőség van a fiatalok kezében, hiszen a mi generációnk élvezheti először, hogy nincsenek megszabva a lehetőségei, plurális demokráciában élhetünk. Tudjuk, hogy egy társadalom változásához idő kell, ezért kell ma elkezdeni, hogy holnap learathassuk a gyümölcseit.

 

Nomen Est Omen, Pécs

 

Csapattagok: Szabó András, Ódor Henrietta, Szabó Orsolya

 

Mindannyian szeretnénk egy egyenjogú, harmonikusan működő, diszkriminációtól mentes világot, ahol nem a pénz, a szépség, illetve a családi háttér a fontos, hanem az ember valós értékei. (…) Készek vagyunk arra, hogy ezért tegyünk is, hisz nincsenek megoldatlan problémák, csak nem megfelelő gondolkodásmód.

 

Ped4U, Budapest

 

A csapat: Kárpáti Gyöngyi Anikó, Szántó Brigitta Szilvia, Heltai Júlia

 

Tanulmányaink során találkoztunk már a veszélyeztetett fiatalok nehéz témájával. Mindhármunknak saját motivációja van, ami miatt szeretnénk velük foglalkozni, ezért külön örülünk a lehetőségnek, hogy gyakorlatban is alkalmazhatjuk az elméletben már megismerteket, és hogy további ismereteket gyűjthetünk a témáról. És mindhárman hasonlóan vélekedünk az újításokról, fejlesztésekről, a közös munkáról. Szeretünk komplex megoldásokban, a prezentációk keretét is kinövő programokban gondolkodni, de az egyetemi keretek, még nálunk is, elég szűkösnek bizonyulnak.

 

Pro bono, Budapest

 

A csapat: Pintér Ádám, Gál Fanni, Dezsényi Fanni

 

Elsősorban a kreatív és a gyakorlatias megoldások egyfajta szintézisét tartjuk kívánatosnak, és nem titkolt célunk, hogy a terveink, elképzeléseink állami támogatással, illetve aktivitással váljanak kivitelezhetővé a későbbiekben.

 

Ready to Act, Budapest

 

A csapat: Rusz Boglárka, Lipécz Mónika, Haris Hedvig Zsófia

 

Mindannyian vidékről származunk, így megtapasztaltuk, milyen hátrányos helyzetű régiókban felnőni, amelyekben magas a munkanélküliség, ahol az országban a legtöbben élnek szociális támogatásokból és segélyekből, illetve ahol az etnikai kisebbségben élők helyzetének javítása képezik a legnagyobb kihívást regionális és országos szinten egyaránt.

 

Szegedi Segítők, Szeged

 

A csapat: Valuska Sára, Kiss Ákos, Szabó Csaba

 

Csapatunk, a Szegedi Segítők tagjai különböző érdeklődési körűek, három teljesen más szakirányt tanulunk – mégis van bennünk valami, ami közös, és emiatt váltunk egy csapattá: mert szeretnék segíteni azokon a fiatalokon, akik veszélyeztettek valamilyen szempontból, és kevés figyelem fordul a hátrányos helyzetükre.

 

Social Hope, Taszár

 

A csapat: Dobai Dorina Andrea, Fábián Martina, Bors Zoltán

 

Régóta foglalkoztatnak minket ezek dolgok, (…) mert egyre több olyan fiatal tehetséget ismerünk meg akinek nincs lehetősége kamatoztatni a tudását, és ez sokszor az anyagiakon, családi körülményeken illetve az egészségi állapotukon múlik. (…)Rengeteg ötletünk van, hogy miként tudnánk segítséget nyújtani ezen fiatalok számára, de háttér hiányából adódóan erre nincs lehetőségünk és ezeket az ötleteket a verseny állomásainak különböző szakaszai (szakmai beszélgetések, készségfejlesztő programok) adnak lehetőséget, hogy gondolataink olyan szakemberekhez jussanak el, akik elbírálják, hogy terveink megvalósíthatóak-e vagy sem.

 

Sorsfordítók, Debrecen

 

A csapat: Lázi Alexandra, Harmati Katalin, Perge Gábor

 

Úgy gondoljuk, hogy nekünk, fiataloknak is van beleszólása a minket körülvevő szociális környezet alakulásába, valamint nekünk, fiataloknak is aktív szerepet kell vállalnunk a közéletben, annak érdekében, hogy jövőnk és társadalmunk alakítói lehessünk. Csapatunk alapelve, mely csapatunk nevéből is tükröződik: „Megváltoztatni egy sorsot, és esélyt adni egy jobb élethez”.

 

Soulbirds, Eger

 

A csapat: Eszenyi Orsolya, Molnár Éva, Garabás Titanilla    

 

Számunkra ez a verseny nem csak arról szól, hogy társadalmi szinten történjen változás, első körben fontosnak találjuk azt, hogy lehetőséget biztosítsunk az egyének és közösségek fejlődésének, öntudatra ébredésének, a változásnak. Küldetésünknek tekintjük a fiatalok, közösségek támogatását, az életük könnyebbé tételét, és az esély, a lehetőség biztosítását számukra közösségekhez és a társadalomhoz való kapcsolódáshoz.

 

Szimbionta, Miskolc

 

A csapat: Edelmayer Zsolt, Bolla Anita, Kárpáti Orsolya

 

Célunk a versenyben való részvétellel az, hogy egy lokális kisközösség tagjainak úgy adjunk segítséget, hogy életüket és környezetüket saját maguk formálhassák jobbá. A folyamat során szeretnénk alkalmazni az eddigi tudásunkat, kamatoztatni a kreatív ötleteinket, és ehhez kapcsolódóan elsajátítani azokat a kompetenciákat, melyek egy komplex támogató program kidolgozásához, működtetéséhez szükségesek. Mindezt olyan módon valósítanánk meg, hogy hosszútávú stratégiaként további közösségek számára is jól alkalmazható minta legyen.

 

TANDEM, Debrecen

 

A csapat: Lipcsei László Péter, Gálán Anita, Bihari Sára

 

Mindazonáltal nem szeretnénk hipokriták lenni és a civil társadalomban végzett munkáinkkal nem csupán másoknak igyekszünk segíteni és lehetőségeinkhez mérten a társadalmunk hátrányosabb tagjainak további deprivációját megakadályozni, illetve egy legalább helyi szinten egyenlőbb társadalmat megvalósítani. Mi magunk is saját fejlődésünk kulcsát találjuk meg abban a pluszban, melyet kötelességeinken innen és túl teszünk a fenti célok érdekében.

 

TEAR – Tegyünk Együtt A Rászorulókért, Veszprém

 

A csapat: Csaba Tibor, Csák Barbara, Szőke Hanna

 

Nem akarunk több könnycseppet látni a hátrányos helyzetű gyerekek arcán, így hát úgy döntöttünk, zsebkendőt ragadunk és letöröljük sorban azokat mind egy szálig. Csapatnevünkkel ezt a küldetést szeretnénk jelképezni.

 

TEHECC, Salgótarján

 

A csapat: Nagy Jázmin, Kovács Petra, Nagy Lídia      

 

Itt az ideje, hogy mi, fiatalok is tudatosan szolidaritást vállaljunk a segítségre szoruló embertársainkkal és erre mások figyelmét is felhívjuk. Salgótarjánban, az ország legszegényebb megyéjében minden nap szembesülünk a szegénységben élők helyzetével. Rendkívül alacsony az iskolázottság. (…) Nagy a munkanélküliség, a családok nehéz helyzetben vannak. Jó lenne végre tenni is valamit, hogy ez ne így legyen. Ezek nem kis gondok, ráadásul sok embernek nehezítik meg az életét. Nem is gondoljuk, hogy ezt mi mind egy csapásra megoldhatjuk, de ha csak tizenöt embernek tudunk segíteni, már azért is megéri.

 

Túl nagy a csend, Budapest

 

A csapat: Székely Anna, Ráduly Ildikó, Hrustinszky Noémi

 

Ezt a pályázati lehetőséget pedig kiváló alkalomnak látjuk arra, hogy a gyakorlati tapasztalatot is szerezhessünk eddig elsajátított ismereteink mellé, valamint, hogy egy szélesebb platformon szólalhassunk fel az általunk képviselt értékek mellett.

 

Válaszutak, Szeged

 

A csapat: Édl Zsuzsanna, Berki Borbála, Sztruhár Zsanett

 

Hatékonyan akarunk tenni annak érdekében, hogy a gyerekek számára megnyissuk a világot és a lehetőségeket. Valós problémákkal szándékozzuk szembesíteni az embereket – például, ha egy gyereknek éhesen kell iskolák padjait koptatnia. Valós probléma az is, ha gyerekek nem tanulhatnak olyan szakmát, ami több lehetőséget nyújt számukra, mint a sorban állást a munkaügyi hivatalokban.