A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

5 FIATAL INNOVÁTOR

Olvasmány 2017.11.25

Milyen egy feltaláló? Mindenki pontosan tudja a tankönyvekből, hogy ilyenkor egy régi fényképről öntudatosan visszatekintő, elegáns, fehér, középkorú férfit kell elképzelni. De tényleg minden innovátor ilyen lett volna a történelem során? Vajon csak ez a specifikus csoport volt képes újat adni a világnak? A különös felfedezők cikksorozatban megnézünk jó pár ellenpéldát.

 

Fiatalon nem könnyű újat alkotni, hiszen aligha van hozzá kellő tapasztalata, képzettsége az embernek. Ugyanakkor előnyt jelenthet, hogy az oktatás során még nem tanulta meg, hogy mi az amit lehetséges és lehetetlen. Egy kezdő gyakran előnyben van szabadabb gondolkodása, kevesebb berögződése miatt. De pontosan mit is köszönhetünk a 20 év alattiaknak és kik is ők?

 

1) Blaise PASCAL

Pascal apja adóbeszedő volt a 17. századi Franciaországban, így sokat szenvedett a bonyolult és fáradtságos könyveléssel. Pascal segíteni szeretet volna apjának a nehéz munkában, így 18 évesen megalkotta ez első mechanikus számológépet.

 

2) Louis BRAILLE

Louis Braille 12 éves korában kitalált egy olyan rendszert, mely könnyebbé tette a hozzá hasonló vak emberek számára az olvasást. Korábban kidomborodó betűket használtak, ám ezt rendkívül nehéz volt tapintás segítségével felismerni, így az olvasás frusztráló és lassú tevékenység volt a vak emberek számára.  Olyan új módszert dolgozott ki, melyben kidomborodó pontok feleltethetők meg minden egyes karakternek. A gyengén látók és vakok számára megváltozott az olvasás élménye annak köszönhetően, hogy a kisfiú nem volt hajlandó elfogadni a nehézséget és hitt benne, hogy másképp is lehet.

 

 

3)Horatio ADAMS

Horatio 16 éves korában vásárolt először gumit, melyet a ház körüli teendők, szerelés során akart felhasználni. Ám felfedezte, hogy az anyag könnyen rágható és akár ízesíthető is. Ezek után nem volt megállás, apja segítségével piacra dobta a rágógumi golyót, melyet akkoriban egy pennyért árultak.

 

4) Becky SCHROEDER

1974-ben Becky lett a legfiatalabb nő az USA-ban, aki szabadalmaztatott egy terméket.  A lány felfedezése egy hétköznapi problémából indult ki. Autóban utazva próbált meg házi feladatot írni, ám ez a sötétben nehéznek bizonyult. Ekkor jutott eszébe, hogy egy világító papír megkönnyítené a dolgát. Elkezdett foszforeszkáló anyagokkal kísérletezni, végül pedig 12 évesen megalkotta a Glo-Sheetet. A foszforeszkáló papírra nagy igény volt például orvosok, fotósok részéről, akik sötétben kell, hogy dolgozzanak nap, mint nap.

 

 

 

5) George NISSEN

George Nissen atlétaként új sporteszközök iránt érdeklődött és edzője segítségével 16 éves korában a szülei garázsában megalkotta a trambulin kezdetleges verzióját. Először csupán egy négyzet alakú keretre feszített fel egy vásznat, majd később tökéletesítette a ruganyos, edzésre alkalmas eszközt.

 

 

Szépen látszik a példákból, hogy ezek a fiatalok a saját környezetükben keresték a kihívást. Olyan problémákból indultak ki, melyek nap mint nap érintik őket és jól ismerik a helyzetet. Nyilván ebben rejlik zsenialitásuk, egyszerűségük is. 

 

Források:

https://www.oddee.com/item_98961.aspx

http://www.theclever.com/15-youngest-inventors-of-all-time/

 

Juli