A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Amit a pénzügyi táblázatról tudnod kell

Verseny! 2015.11.16

A legutolsó hírlevéllel megkaptad azt a két űrlapot, amelyen keresztül a decemberi írásos fordulón be kell adnod a megoldási tervedet. Ebben a bejegyzésben elsősorban a pénzügyi táblázat kitöltéséhez kapsz segítséget.

 

Bár első ránézésre talán ijesztő lehet egy pénzügyi táblázat, hidd el, nem is olyan bonyolult, mint gondolnád. Persze szükséges egy nagyadag józan ész, némi logika sem árt, és persze alaposan érdemes tájékozódni az ötleted költségeit illetően, mielőtt nekilátsz a kitöltésnek.

 

A pénzügyi táblázat kitöltésekor az első prototípus vagy tesztelés költségeit kell végiggondolnod. Azaz mibe kerülne, ha most le szeretnéd gyártani a tervezett termékedből az első darabot, vagy mibe kerülne, ha ki szeretnéd próbálni a szolgáltatásodat?

 

Ez a táblázat azért fontos, mert itt tudod megmutatni a zsűrinek, mennyibe kerülne elindítani az ötletedet. Például ha az ötlet egy termék, akkor mibe kerülne a tervezés, mennyit költenél dizájnerre, vagy éppenséggek mekkora anyagköltséggel tervezel. Ha az ötlet egy új szolgáltatás, akkor biztosan szükséged lesz piackutatásra, marketingre, egy honlapra…stb.

 

Kutatás: ha az ötlet elindítását megelőzi egy kutatás (piackutatás, célcsoport felmérése…stb.), akkor annak költségeit itt tudjátok feltűntetni. Költség lehet a kutató bére, a kutatáshoz kötődő útiköltségek, eszközök…stb. (Ezeket ide írd, ne az útiköltség, eszköz sorba.)

 

Marketing, kommunikáció: kell egy honlap? Egy jó logó? Szeretnéd a termékedet, szolgáltatásodat hírdetni? Domian nevet akarsz venni? Ezeknek a költségeknek mind-mind itt a helye.

 

Személyi költségek: ide sorolható minden olyan költség, amit valós személynek fizetsz ki (kivéve a kutatás után kifizetett személyi költséget), tehát ha igénybe veszed egy tréner szolgáltatásait, vagy megfizetsz valakit fél állásban azért, hogy koordinálja az ötlet megvalósítását…stb.

 

Eszközök, anyagok: ha termékben gondolkozol, akkor biztosan szükséged lesz alapanyagokra, de egy szolgáltatás is gyakran igényel hasonlót (pl. ha eg masszázs szalont akatsz nyitni, szükséged lesz masszázsolajokra.)

 

Utazás: ha az induláshoz – például a teszteléshez – utaznotok kell, akkor az ezzel kapcsolatos költségeket itt tudjátok részletezni.

 

Szállás, étketés: akárha a teszteléshez utaznátok, akárha a szolgáltatás része, hogy étkezést biztosítotok a résztvevőknek, akkor annak költségeit ide írjátok be.

 

Terembérlet, irdodabérlet: amennyiben szükséges az ötlet megvalósításához. Például ha szeretnétek egy csoportfoglalkozást tartani, akkor annak mindenképp kell egy fix hely. Ennek pedig költsége van.

 

Adminisztrációs költségek: ide tartozik minden olyan költség, amely a projekt adminisztrációjával kapcsolatos: a könyvelő bére, a villanyszámla, telefonszámla…stb.

 

Mi kerüljön az indoklásba?

Az indoklásba kerüljön egy rövid szöveges magyarázat arról, hogyan is jutottál az összeghez. Pl. ha 225 000 Ft étkezési költséggel számolsz, akkor a következő módon nézhetne ki: 50 résztvevő, 3 alkalom, 1500 ft/résztvevő/alkalom. Az összes többi kategória esetében hasonlóan járhatsz el.

 

Mi kerüljön a forráshoz?

Ide azt kell írnod, hogy honnan tartod elképzelhetőnek az adott költséghez szükséges pénz előteremtését. Közösségi finanszírozásból? Hitelből? Esetleg uniós forrásból?

Személyi költségek esetén a szükséges forrás előteremhető másképp is. Ritkán szoktunk az önkéntességre, mint forrásra gondolkozni, holott az önkéntesen elvégzett munkának is van pénzben kifejezhető értéke. Például ha valaki heti 10 órában önkéntesként dolgozik a projekteden, akkor az megfeleltethető egy negyed állásnak. Ha összehasonlítjuk most az átlagkeresettel (nettó 160 000 Ft), akkor ennek értéke kb. 40 000 Ft, amit az önkéntestől kapsz. Ilyenkor a forráshoz azt írd “önkéntesség.”

  

Ha most mindez vetekszik egy kínai fabulával ógörög betűkkel, ne ess kétségbe. Egyrészt ne feledd, még vár rád a business képzés, másrészt több szakértő is ért a pénzügyekhez, kérj segítséget!

 

Jó számolgatást!

 

 

– Lacus –