A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Az első 15 csapat…

Verseny! 2014.06.16

Még péntekig jelentkezhettek a Youth2Youth társadalmi innovációs versenyre. Az idő fogy, a csapatok regisztrációi folyamatosan érkeznek, ha kacérkodsz a jelentkezéssel, már nincs értelme sokáig halogatnod. Ismerd meg az első 15 csapatot. 

 

A front útját kísérheti szórványosan záporok, zivatarok, Miskolc

 

A csapat: Herczku Mihály Balázs, Oroszi Lídia, Nemes Domonkos

 

Mint az a nevéből is jól látszik, csapatunk különleges, elkötelezett fiatalok közössége. Célunk, hogy mi legyünk azok a hiánypótló „VALAKIK”, akik TESZNEK. Ezek így egyből az elején nagy szavak, de igyekszünk felnőni hozzájuk, elvégre erről szólna ez a verseny.

 

Bennünk a Jövő, Miskolc

 

A csapat: Varga Ágnes Katalin, Molnár Petra, Hatvani Kata

 

Napjainkban rengeteg problémát vet fel a szegények helyzete. Ez sok embert foglalkoztat, akiknek szélesebb a látókörük, mégis a legnehezebb nem a helyzetek kielemzése és a probléma felismerése, hanem a megoldáshoz vezető út megtalálása. Csapatunk elszántan és bizakodva hiszi, hogy a változást mi tudjuk elhozni, a mi generációnk, az új nézőpontokkal és stratégiákkal felvértezett fiatalság. Csapatunk neve nem csak ránk, valamint más segítséget nyújtani próbálókra vonatkozik, hanem a szegénységben elő fiatalságra is, igazából minden fiatalra, mert bennünk van a jövő, mi leszünk a jövő munkavállalói vagy munkanélkülijei.

 

Charlie Angyalai, Debrecen

 

A csapat: Habodás Barbara, László Judit, Bátori Zsófia

 

Az önkéntes programok alkalmával nagyon sok mindent tapasztalhatunk. S ez is motivál, hogy minél többet tanulhassunk/tudhassunk. Később ezt szeretnénk hasznosítani, s legfőképpen átadni. Hiszünk a célokban, az okokban és magában az elérésnek/a (nem-formális) tanulásnak a folyamatában. Hiszünk abban, hogy ha példát mutatunk, akkor több ember számára láthatóvá válik, hogyan is valósíthatunk meg valamit, és hogyan is tehetjük egymás életét könnyebbé, élvezhetővé és nem utolsósorban boldoggá.

 

G5, Budapest

 

A csapat: Balázs Marietta, Madarász Lili, Dupák Anna

 

Azért is érezzük fontosnak és relevánsnak a versenyben való részvételünket, mert mi magunk is nap mint nap szembesülünk a versenykiírásban megfogalmazott problémákkal. Mindhárman Nógrád megyében nőttünk fel, ahol nagyfokú a munkanélküliség és a fiatalok számára nincsenek megfelelő feltételek ahhoz, hogy ugyanolyan esélyekkel induljanak, mint a jobb szociális és gazdasági helyzetben élő társaik. Ezeket mi is tapasztaltuk, ezért szeretnénk szót emleni az ügy mellett.

 

KAMera, Budapest

 

A csapat: Vandlik Mária, Ónody Attila, Vandlik Katalin

 

A verseny során – illetve azt követően is – mozgáskorlátozott kortársainkért szeretnénk kiállni. Bár csapatunk egyik tagja sincs kerekesszékhez kötve, úgy gondoljuk, hozzájárulhatunk korlátaik lebontásához és elősegíthetjük társadalmi inklúziójukat. Szeretnénk, ha közösségfejlesztő kezdeményezésünk a jövőben egy társadalmi vállalkozás, esetleg egy startup alapja lehetne, valamint szeretnénk megmutatni, hogy ha egy nem is-, de három fecske igenis csinálhat nyarat!

 

KóPék, Budapest

 

A csapat: Teodor Petra, Józsa Kornél, Urszuly Petra

 

Nem vagyunk szakemberek, nem vagyunk különlegesek, vagy kiválasztottak. Amit adni tudunk, az az időnk, az energiánk, a szeretetünk, a lendületünk, az eddig megszerzett tudásunk. Azonban a társadalmi problémák megoldása éppen abban rejlik, hogy mindannyiunk felelőssége a változás, akik ebben a világban élünk. Hiszünk abban, hogy a boldogság két forrása a fejlődés és az emberi kapcsolatok lehetnek.

 

LaTi – Légy aktív Te is!, Budapest

 

A csapat: Kovács Krisztina, Kassai Szilvia, Csire Fruzsina

 

Jelenleg mindhárman az Eötvös Loránd Tudományegyetem Interkulturális pszichológia és pedagógia mesterképzési szakának vagyunk hallgatói. (…) A társadalmi problémák megoldása, és a hátrányos helyzetű csoportok segítése tehát nemcsak érdeklődési körünk, de szakmai elhivatottságunk középpontjában is áll. A versenyt nagyon jó lehetőségnek tartjuk, hiszen egy olyan átfogó tanulási folyamatot kínál, melyben szakmai és személyes készségeinket egyaránt fejleszthetjük. Az egyetemen elsajátított, jórészt elméleti ismereteinket pedig hasznos gyakorlati tapasztalatokkal bővíthetjük.

 

Magyar Alap, Budapest

 

A csapat: Papp Patrik, Petrőcz Jordán, Grüll Dávid   

 

Nagyon nagy lehetőség van a fiatalok kezében, hiszen a mi generációnk élvezheti először, hogy nincsenek megszabva a lehetőségei, plurális demokráciában élhetünk. Tudjuk, hogy egy társadalom változásához idő kell, ezért kell ma elkezdeni, hogy holnap learathassuk a gyümölcseit.

 

Ped4U, Budapest

 

A csapat: Kárpáti Gyöngyi Anikó, Szántó Brigitta Szilvia, Heltai Júlia

 

Tanulmányaink során találkoztunk már a veszélyeztetett fiatalok nehéz témájával. Mindhármunknak saját motivációja van, ami miatt szeretnénk velük foglalkozni, ezért külön örülünk a lehetőségnek, hogy gyakorlatban is alkalmazhatjuk az elméletben már megismerteket, és hogy további ismereteket gyűjthetünk a témáról. És mindhárman hasonlóan vélekedünk az újításokról, fejlesztésekről, a közös munkáról. Szeretünk komplex megoldásokban, a prezentációk keretét is kinövő programokban gondolkodni, de az egyetemi keretek, még nálunk is, elég szűkösnek bizonyulnak.

 

Social Hope, Taszár

 

A csapat: Dobai Dorina Andrea, Fábián Martina, Bors Zoltán

 

Régóta foglalkoztatnak minket ezek dolgok, (…) mert egyre több olyan fiatal tehetséget ismerünk meg akinek nincs lehetősége kamatoztatni a tudását, és ez sokszor az anyagiakon, családi körülményeken illetve az egészségi állapotukon múlik. (…)Rengeteg ötletünk van, hogy miként tudnánk segítséget nyújtani ezen fiatalok számára, de háttér hiányából adódóan erre nincs lehetőségünk és ezeket az ötleteket a verseny állomásainak különböző szakaszai (szakmai beszélgetések, készségfejlesztő programok) adnak lehetőséget, hogy gondolataink olyan szakemberekhez jussanak el, akik elbírálják, hogy terveink megvalósíthatóak-e vagy sem.

 

Sorsfordítók, Debrecen

 

A csapat: Lázi Alexandra, Harmati Katalin, Perge Gábor

 

Úgy gondoljuk, hogy nekünk, fiataloknak is van beleszólása a minket körülvevő szociális környezet alakulásába, valamint nekünk, fiataloknak is aktív szerepet kell vállalnunk a közéletben, annak érdekében, hogy jövőnk és társadalmunk alakítói lehessünk. Csapatunk alapelve, mely csapatunk nevéből is tükröződik: „Megváltoztatni egy sorsot, és esélyt adni egy jobb élethez”.

 

Soulbirds, Eger

 

A csapat: Eszenyi Orsolya, Molnár Éva, Garabás Titanilla    

 

Számunkra ez a verseny nem csak arról szól, hogy társadalmi szinten történjen változás, első körben fontosnak találjuk azt, hogy lehetőséget biztosítsunk az egyének és közösségek fejlődésének, öntudatra ébredésének, a változásnak. Küldetésünknek tekintjük a fiatalok, közösségek támogatását, az életük könnyebbé tételét, és az esély, a lehetőség biztosítását számukra közösségekhez és a társadalomhoz való kapcsolódáshoz.

 

Szimbionta, Miskolc

 

A csapat: Edelmayer Zsolt, Bolla Anita, Kárpáti Orsolya

 

Célunk a versenyben való részvétellel az, hogy egy lokális kisközösség tagjainak úgy adjunk segítséget, hogy életüket és környezetüket saját maguk formálhassák jobbá. A folyamat során szeretnénk alkalmazni az eddigi tudásunkat, kamatoztatni a kreatív ötleteinket, és ehhez kapcsolódóan elsajátítani azokat a kompetenciákat, melyek egy komplex támogató program kidolgozásához, működtetéséhez szükségesek. Mindezt olyan módon valósítanánk meg, hogy hosszútávú stratégiaként további közösségek számára is jól alkalmazható minta legyen.

 

TEAR – Tegyünk Együtt A Rászorulókért, Veszprém

 

A csapat: Csaba Tibor, Csák Barbara, Szőke Hanna

 

Nem akarunk több könnycseppet látni a hátrányos helyzetű gyerekek arcán, így hát úgy döntöttünk, zsebkendőt ragadunk és letöröljük sorban azokat mind egy szálig. Csapatnevünkkel ezt a küldetést szeretnénk jelképezni.

 

TEHECC, Salgótarján

 

A csapat: Nagy Jázmin, Kovács Petra, Nagy Lídia      

 

Itt az ideje, hogy mi, fiatalok is tudatosan szolidaritást vállaljunk a segítségre szoruló embertársainkkal és erre mások figyelmét is felhívjuk. Salgótarjánban, az ország legszegényebb megyéjében minden nap szembesülünk a szegénységben élők helyzetével. Rendkívül alacsony az iskolázottság. (…) Nagy a munkanélküliség, a családok nehéz helyzetben vannak. Jó lenne végre tenni is valamit, hogy ez ne így legyen. Ezek nem kis gondok, ráadásul sok embernek nehezítik meg az életét. Nem is gondoljuk, hogy ezt mi mind egy csapásra megoldhatjuk, de ha csak tizenöt embernek tudunk segíteni, már azért is megéri.