A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Berlinből jelentjük

Verseny! 2018.09.19

Szeptember elején Berlinben jártunk a Youth2Youth áprilisi döntőjét megnyerő forget-me-nots csapatával. A nyereményút keretében a lányok megismerkedhettek olyan helyi kezdeményezésekkel és szervezetekkel, amik mind a német főváros sokszínűbbé és élhetőbbé tételén dolgoznak. Olvassátok el Juli, Zsófi és Réka beszámolóját az útról!

 

 

Három napot tölthettünk el Berlinben, ahol rengeteg új élménnyel és ismerettel gazdagodtunk, sok érdekes és inspiráló emberrel ismerkedtünk meg. Számunkra a legjobb és a leghasznosabb az AWO berlini Leichte Sprache irodájába tett látogatás volt. Itt éppen azzal foglalkoznak, amit sok másik emberrel együtt mi is el szeretnénk érni Magyarországon. Németországban a könnyen érthető kommunikáció nem csak egy akadálymentesítő eljárás, hanem munkahelyeket is teremt értelmi fogyatékossággal élő emberek számára. Ezekben az irodákban az érintettek ellenőrzik, lektorálják a fordítók által elkészített szövegek érthetőségét. Ők tulajdonképpen tapasztalati szakértőkként dolgoznak. Nagyon jó volt, hogy a találkozónkon a lektorok is részt vettek, ők maguk meséltek nekünk arról, hogy miért is fontos számukra a könnyen érthető nyelv, hogy milyen utakat nyit meg előttük a használata, sőt még a törtelméről is! Nagyon tetszett nekünk, hogy a fordítók és a lektorok egyenrangú, partneri kapcsolatban voltak. Sokat tanultunk tőlük, nem csak ismeret, hanem szemlélet formájában is. Az pedig külön jól esett, hogy Zsófi gondolt erre és leszervezte nekünk ezt a találkozót! ?

 

Találkoztunk egy Berlinben élő, magyar szociális munkással, aki itthon hajléktalan emberek, most pedig a Németországtól keletre lévő országokból érkező emberek (többek között magyarok) társadalmi integrációját igyekszik segíteni.

 

Ellátogattunk a Humboldt Egyetem jogi karára, ahol az ott tanuló hallgatók hoztak létre egy olyan jogklinikát, ahol a Németországba érkező menekültek kaphatnak jogi tanácsadást. Safiye, a kar egyik PhD hallgatója körbevezetett minket az egyetemen és mesélt a szervezetük megalakulásáról. Safiye egy nagyon kedves és inspiráló személyiség volt és megerősített minket abban, hogy néhány kitartó és elhivatott fiatal milyen messzire el tud jutni.

 

A Y2Y csapata Safiye Sahinnal, a berlini Refugee Law Clinic munkatársával

 

 

Voltunk a berlini Migration Hubban, ahol részt vettünk egy amerikai diákoknak tartott előadáson a társadalmi vállalkozások jelentőségéről és az ő start-upjuk működéséről, felépítéséről. Itt megismerkedünk a Give Something Back To Berlin nevű civilszervezet néhány munkatársával is, akik különböző projekteket és programokat szerveznek, hogy ezzel segítsék a más országokból érkezők beilleszkedését.

 

Nagyon jó volt, hogy mindenki kíváncsi volt a mi munkánkra is, és sok hasznos tanácsot is kaptunk tőlük a projekt beindításával kapcsolatban. Azt már biztosan elkönyveltük, hogy a közösségi médián való láthatóságot mindenki fontosnak tartja, úgyhogy ez lesz az egyik következő lépés a munkánk során! ?

 

A sok program mellett városnézésre is jutott idő. Megismerhettünk egy kis szeletet Berlin mozgalmas és változatos világából. A sokszínűség mindenhol megmutatkozott a városban. Nagyon tetszett nekünk a kultúrák és a „másként működő” emberek iránti nyitottság. Reméljük, hogy magunkkal tudtunk hozni egy kicsit ebből a látásmódból. Összességében nagyon élveztük ezt a pár napot és ezúton is szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy eljuthattunk ide, és hogy részt vehettünk a Youth2Youth-on! Különösen hálásak vagyunk Zsófinak, aki megszervezte nekünk a programokat és végig nagyon sokat segített nekünk.

 

Csány Juli, Nyúl Zsófi és Ótott-Kovács Réka (forget-me-nots csapat)