A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Figyelj: itt az első feladat

Verseny! 2014.09.12

Eljött az első igazi versenyfeladat ideje, íme, a leírás, hogy mit kell tennetek.

 

A csapatok első versenyfeladata  egy közösségi akció  megszervezése. Az akció jellemzői:

 

 1.  Egy olyan mini-projekt, amelynek célcsoportját a veszélyeztetett fiatalok jelentik. Ebbe beletartozik bármilyen olyan tevékenység, amely a bevont gyerekek, fiatalok számára értékes, hasznos, vagy segítséget jelent.

 

 2.  Azt, hogy a veszélyeztetett fiatalok célcsoportján belül pontosan kikre fókuszál az akció a csapatotok dönti el.  A veszélyeztetettség meghatározása a Versenyszabályzat szerint:

Veszélyeztetett minden olyan gyermek vagy fiatal, akinek egyéni, családi és/vagy társadalmi okoknál fogva kicsi az esélye arra, hogy a közössége aktív, megbecsült és teljes értékű tagjává váljon, hogy felelősséget tudjon vállalni önmaga és mások iránt. A veszélyeztetettség oka lehet extrém szegénység, vallási, kulturális, nyelvi vagy etnikai kisebbséghez tartozás, a szülők tartós munkanélkülisége, fogyatékosság, bűnelkövetés, szélsőséges politikai- vagy szubkulturális csoportokhoz való kapcsolódás, pszichés gondok, tartós betegség, stb. Ezek a tényezők gyakran nem önmagukban, hanem halmozottan állnak fenn.

 

 3.  Az akcióban a csapat mindhárom tagjának részt kell vennie.

 

 4.  Az akcióba legalább 15 gyermeket vagy fiatalt (nullától 18 éves korig) kell résztvevőként bevonnotok. A résztvevők bevonását jelenléti ívvel kell majd igazolni. 

 

 5. Az akció időtartama: minimum három óra (ebbe természetesen nem értendő bele az előkészítés és utómunka időtarma, csak az akció megvalósítására vonatkozik).

 

 6.  Az akcióról készítsetek egy min. 2 max. 5 perces filmet, amelyből kiderül, hogyan történtek az előkészületek, hogyan valósult meg az akció, és végül: mit tanultatok a projektből.

 

 7.  Határidő: a filmek közzétételének határideje: 2014. november 14., éjfél. 

 

 + Infó: 

 

Az akció megvalósítása, és a film elkészítése a versenyfolyamat része, de nem számít bele a versenyeredménybe. Az a csapat viszont, amely nem tudja teljesíteni a feladatot, nem folytathatja a versenyzést.

 

Az akció célja, hogy a csapatotok minél több közvetlen, saját élményt szerezzen a veszélyeztetett fiatalokkal kapcsolatban. Ezt érdemes szem előtt tartanotok a tervezéskor: koncentráljatok arra, hogy minél több értékes és valódi tapasztalatot, tudást szerezzetek, mert ezek sokat számítanak majd a megoldási tervetek kidolgozásakor.

 

A feladat teljesítésében egy mentor segíti majd a munkátokat. A mentor személyéről minden csapatot értesítünk.  

 

Akció indul!

 

A feladat teljesítéséhez folyamatosan ellátunk titeket tippekkel, tanácsokkal, háttéranyagokkal. A sorozat darabjait folyamatosan posztoljuk itt a blogon.

 

1. rész: Hogyan is néz ki egy közösségi akció?

2. rész: Hogyan érdemes csapatban dolgozni (és hogyan nem)