A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Házi könyvtár #3 – A szegénység

Olvasmány 2014.10.17

 

 

Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja, így ez alkalomból ebben a témában ajánlunk a figyelmetekbe néhány hasznos olvasmányt. A szegénység komoly probléma itthon is: az Eurostat becslése szerint ma Magyarországon minden harmadik ember él a létminimum alatt, ami 3,2 millió állampolgárt jelent.

 

A Habitat for Humanity Magyarország minden évben elkészíti éves jelentését a magyarországi lakhatási szegénységről. Idén októberben jelent meg a 2013-as év jelentése, amelyből egyértelműen kiderül, pont a gyerekek és kiskorúak azok, akik leginkább kitettek a szegénységnek és annak káros hatásainak.

 

De mit is jelent az, ha valaki a létminimum alatt él? Mennyit eszik egy mélyszegénységben élő család? Ebben a cikkben szembesülhettek a megdöbbentő ténnyel.

 

L. Ritók Nóra immár 15 éve dolgozik az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjeként az ország egyik leghátrányosabb kistérségében, ahol a művészeti oktatás mellett egy komplex település- és közösségfejlesztő programot dolgozott ki kollégáival. Nóra blogja, a Nyomor szélén egyike azoknak a kordokumentumoknak, amelyek reális és valós képet mutatnak a vidéki szegénységről és a szegregátumok világáról.

 

2014 nyarán az MTA Társadalomkutató Központja szervezett nyilvános beszélgetést két szociológussal, Kolosi Tamással és Szelényi Ivánnal arról, hogy milyen problémákat okoznak a társadalmi különbségek. Az eseményről az Index.hu közölt rövid összefoglalót

 

A Világbank jelentésében extrém szegénynek számít az, aki naponta kevesebből él, mint 1,25 dollár (mai árfolyamon kb. 305 forintnak felel meg.) A jelentése szerint bár a világban élő szélsőségesen szegények száma csökkent (az 1981-es 41%-ról 2011-re kb. 15%-ra), ettől függetlenül a mélyszegénység a világon 1 milliárd embert érint.

 

 

Jó olvasgatást!

 

– Lacus –