A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Házi könyvtár #5 – A fogyatékosságról

Olvasmány 2014.10.24

 

 

Fogyatékos személy, fogyatékossággal élő személy, akadályozott személy…sokféle elnevezés, a lényeg mégis ugyanaz: ember. Néhány hasznos olvasmány a fogyatékosság témájában, már ha egyáltalán lehetséges bármilyen átfogó képet adni egy ennyire sokrétű kérdésről.

 

Ha a fogyatékos emberek jogairól, életéről beszélünk, akkor megkerülhetetlen origó ehhez az ENSZ Fogyatékos Személyek Jogairól Szóló Egyezménye, amit Magyarország 2009-ben   ratifikált. Mindez pedig könnyen érthető formában, hogy mindenki értse.

 

Ha valaki szeretné mélyebben megismerni az intellektuális fogyatékossággal élő emberek helyzetét, annak mindenképpen ajánljuk Könczei György szerkesztésével elkészült fogyatékosságtudományi tanulmánykötetet, különösen annak első két fejezetét.

 

És ha már ENSZ jogoknál és fogyatékosságtudománynál járunk, akkor mindenképp érdemes elolvasni az ÉFOÉSZ kiadványát a támogatott döntéshozatalról, persze könnyen érthető formában.

 

Integráció, inklúzió vagy külön iskola? Állandó kérdés, ami nemcsak a közoktatás szereplőit, de a gyógypedagógus társadalmat is megosztja. Szekeres Ágota Iskolakultúrában megjelent cikkében abból a szempontból vizsgálta a problémát, hogy vajon hogyan hat ki az integrált környezet egy enyhe értelmi fogyatékos gyerek szociális kapcsolataira.

 

Hogyan segítsünk egy látássérült embernek? A legtöbben szívesen segítetnének, azonban zavarban vannak attól, hogyan kezdeményezzenek. Erre ad egyszerű és világos válaszokat ez a kiadvány.

 

Október 19-én vasárnap szervezték meg először Budapesten a a Rehab Critical Mass felvonulást, amely az akadálymentesítés fontosságára és a kerekesszékkel közlekedőkre igyekszik felhívni a közvélemény és a döntéshozók figyelmét. Az Index.hu videóriportját itt tudjátok megtekinteni.

 

Minden állampolgár egyenlő módon részt vehet a demokratikus döntéshozatalban. Kivéve, ha fogyatékos személy az illető. Erről szól a TASZ cikke, pontosabban arról, hogyan lehet visszaszerezni az elvett választáshoz való jogot.

 

– Lacus –