A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Hogyan készítsünk problématérképet?

Olvasmány 2015.02.17

Február 20-ig kell elkészítenie a csapatoknak egy problématérképet, amelyen be kell mutatniuk, hogyan hat ki az általuk választott probléma az általuk választott célcsoport életének különböző területeire. Ebben a cikkben ahhoz adunk támpontokat, hogyan is kell egy ilyen térképet elkészíteni.

 

 Milyen célt szolgál egy problématérkép? 

 

Egy jó problématérkép megmutatja, hogyan hat ki egy csoport életére egy adott probléma. Például az, hogy valaki balkezes, az életének számtalan területére hatással bír, pl. nehézséget jelent az iskolában az írás elsajátítása vagy éppen a tollal való írás. A munkában problémát okozhat a különféle irodai eszközök használata, pl. jellemzően az ollók vagy a papírvágó gépek kifejezetten jobbkezeseknek készülnek. Az egyetem jegyzetpados székei, a jobb oldalra tervezett bankkártya-leolvasók, de a konyhában a kumpripucolókések is jelenthetnek kihívást egy balkezes számára.

Egy jó problématérképen jól láthatóan megjelennek ezek a területek, és azok a problémák is, amelyekkel szembesülhetünk.

 

 Milyen területeket válasszunk? 

 

Erre nem lehet egyetlen választ adni, hiszen az a probléma természetétől függ. Ha a példánknál maradunk, akkor a balkezesség problémát okozhat az általános iskolában, a középiskolában már kevésbé, olyat pedig ritkán hallunk, hogy valakit az egyetemi tanulmányaiban a balkezessége akadályozna. Nem így a szegénység, amely mind a három intézménytípusban komoly problémák elé állíthat valakit.

 

Az egyes területek meghatározásához azt kell végiggondolni, hogy milyen “terei” vannak a célcsoportotok életének, hol fordulnak meg, ott miket csinálnak, és az adott probléma ezekre a tevékenységekre hol és hogyan hat ki.

 

 Akkor ezek a választott probléma okai? 

 

Határozottan nem! Az egyes területeknél ne azt vizsgáljátok, hogy azon a területen mi járul hozzá a problémához, hanem fordítva: a probléma hogyan hat ki a területre, milyen további problémákat, tüneteket okoz.

 

 Hogyan jelenítsük meg a problématérképet? 

 

Erre számtalan lehetőség áll rendelkezésetekre. Készíthettek egy gondolattérképet akár papíron, akár online. Az online munkához használhattok a MindMeistert, Mindomot vagy a Mind42-t , ahol igényes és másokkal megosztható, beágyazható térképeket tudtok létrehozni. Egy másik megoldás lehet egy Prezi bemutató, amellyen szintén kreatív módon tudjátok bemutatni az egyes területeket. De készíthettek plakátot, rajzolhattok infografikát is. .

 

 Hogyan fogjunk neki a készítésnek? 

 

Mindenekelőtt tisztázzátok, mi is az a probléma, amelyet a megoldási tervetek középpontjába állítotok. Ha ebben megegyeztetek, akkor következő lépésként azt kell átbeszélnetek, hogy az adott probléma és célcsoport esetén milyen területeket tartotok fontosnak megemlíteni. Csak ezt követően álljatok neki az egyes területek elemzésének. Ha fordítva próbálkoztok (tehát azonnal az egyes problémákról ötleteltek), akkor könnyen elcsúszhattok egymás mellett, és azt fogjátok észrevenni, mintha nem is ugyanazt a feladatot oldanátok meg.

 

 Miért szükséges a problématérkép egyáltalán? 

 

A megoldási tervetek bemutatásakor tudnotok kell válaszolni arra, hogy hogyan hat ki a jelenlegi helyzet a célcsoportotok életére, és hogyan okoz ez számukra problémát. Voltaképpen a problématérkép erre a kérdésre ad választ, és még vizuálisan is kifejezi az összefüggéseket. 

 

A problématérkép abban is segít, hogy végiggondoljátok, a csapatotok által kidolgozott terv hogyan hat ki a célcsoport életére, hiszen láthatóvá teszi számotokra, hogy a felsorolt problémák közül melyekre tudok valamilyen megoldást kínálni, és melyekre nem.

 

– Lacus –