A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Kérdések és válaszok a versenyről

Verseny! 2014.06.10

Mi ez az egész? Mire kell számítanom? Jelentkezzek? Vagy inkább ne? Csupa kérdőjel vagy? Összegyűjtöttük a Y2Y versennyel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

 

A Youth2Youth egy rendhagyó verseny, tele szokványosnak nem nevezhető feladattal, eseménnyel. Összegyűjtöttük hát azokat a kérdéseket, amelyeket leggyakrabban feltesztek nekünk, illetve, amelyekre mi versenyzőként kíváncsiak lennénk…

 

Még nem múltam el 18. / Már elmúltam 26. De ugye így is jelentkezhetek?

 

Sajnos nem. Bármennyire is szeretnénk, hogy mindenki indíthasson egy klassz csapatot, aki lelkes és igazán motivált a versenyen való részvételre, a versenyszabályzat egyértelműen fogalmaz ezzel kapcsolatban, s e szabálytól nem tekinthetünk el. A versenyen azok a fiatalok indulhatnak, akik a jelentkezéskor már elmúltak 18 évesek, és még nem ünnepelték meg a 26. születésnapjukat. 

 

Mikor lesz a nyári tábor?

 

A tábor időpontja 2014. augusztus 25-28. 

 

Mennyi feladattal fog járni a verseny?

 

Ha komolyan veszitek, akkor minden bizonnyal nem kevéssel. A részvétel azt jelenti, hogy elköteleződtök egy több hónapon át zajló versenyre, részt vesztek a táborban, a képzéseken, aktívak vagytok. Ugyanakkor nem fogunk feladatokkal túlterhelni, mindenre lesz elegendő idő, az események előre tervezhetők lesznek, a tréningek és konzultációk esetén több időpontból is válogathattok. Magukon az eseményeken nem kell minden csapattagnak részt vennie, így könnyen be tudjátok osztani egymás közt a feladatokat, hogy senkinek se jelentsen túl sok terhelést a verseny. 

 

A verseny időszaka alatt néhány hónapig külföldön leszek. Így is jelentkezhetünk a csapatommal?

 

Technikailag nincs akadálya. A versenyhez kapcsolódó nyári táborban, tréningeken és konzultációkon a csapat két tagjának kell részt vennie. Ugyanakkor fontos figyelembe vennetek, hogy a Y2Y elköteleződéssel jár, csapatmunkára épül: a folyamatot együtt kell végigvinnetek, közösen kell megvalósítanotok egy közösségi akciót, együtt kell kidolgoznotok a csapat megoldási tervét. Nem szerencsés, ha ezekből a feladatokból, élményekből a csapat egyik tagja nem tudja igazán kivenni a részét.  

 

Már a regisztrációkor kell, hogy legyen egy megoldási tervünk?

 

Nem. A csapatok a megoldási terveket a verseny időtartama alatt dolgozzák ki. A versenyhez kapcsolódó feladatok – a közösségi projekt, a képzések, kihívások, konzultációk – azt a célt szolgálják, hogy a csapatok minél felkészültebb, izgalmasabb és átgondoltabb saját megoldási tervet dolgozzanak ki. Tehát nem elvárás, hogy a csapatok kész ötlettel érkezzenek.

 

De nekünk már van egy kész tervünk, egy olyan projekt, amit már egyszer meg is valósítottunk. Ezt is elfogadjátok?

 

Nem, hiszen nem az a célunk, hogy már létező ötleteket, innovációkat díjazzunk, hanem fontos célunk, hogy a megoldási terv a verseny eredményeként szülessen meg. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem építhettek a már megvalósult ötlet tapasztalataira, eredményeire, vagy hogy nem fejleszthetitek tovább az eredeti gondolatot. Szóval hajrá!

 

Jó, de a megoldási tervnek akkor miről kell szólnia? Meg kell oldania a veszélyeztetett fiatalok problémáit?

 

Nem egészen. Hiszen a „veszélyeztetett” kifejezés nagyon különböző társadalmi csoportok összességére utal, akiknek problémái, igényei, szempontjai nagyon különbözőek lehetnek. A versenyző csapatok megoldási tervükben leszűkíthetik a célcsoportot (például az iskolaelhagyókra, a menekültekre, a roma kisebbségre).

 

Ingyenes a versenyen való részvétel?

 

Igen. A versenyhez kapcsolódó eseményeken (a táborban, a tréningeken és konzultációkon valamint az országos döntőn) való részvétel felmerülő költségeit (szállás, ellátás, utazás) a szervezők állják.