A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Közösségi akció: avagy kerülj közelebb azokhoz, akiken segíteni szeretnél

Verseny! 2017.09.20

A Y2Y versenyben fontos alapelv, hogy olyan ötleteket, megoldási javaslatokat dolgozzatok ki, amelyek valódi problémákra adnak működőképes választ. A problémákat nem lehet megérteni anélkül, hogy figyelnénk azokra az emberekre, akiket érint. Ezért várjuk el a csapatoktól azt, hogy a verseny első hónapjaiban megvalósítsanak egy közösségi akciót.

 

Mi az a közösségi akció?

Bármilyen olyan tevékenység, aminek a segítségével kapcsolatba kerültök olyan fiatalokkal, akiket az általatok választott téma érint, akik célcsoportjai lehetnek annak az ötletnek, amin a csapatoddal közösen dolgoztok.

 

Jó, de mégis mondanál néhány példát?

A konkrét akció lehet bármi, ami érdemi interakciót jelent a csapat és a célcsoport között. Bátran legyetek formabontók ezen a téren, vagyis ne csak kutatási tevékenységekre (kérdőívezés, fókuszcsoport-interjú, személyes interjú) gondoljatok. Közösségi akció lehet egy közös ötletbörze az érintett fiatalokkal, vagy egy kirándulás, vagy egy közös főzés. Közösségi akció lehet valamilyen interaktív foglalkozás (pl. dráma, vita, szerepjáték, filmnézéssel egybekötött beszélgetés, stb.). Közösségi akció lehet az is, hogy önkénteskedtek a célcsoport körében (pl. korrepetáltok egy tanodában), vagy közös önkéntes akciót szerveztek (pl. kamaszokkal flash mobot a tanulás népszerűsítéséről).  

Nem közösségi akció az, amiben csak egyirányú az interakció, ilyen például az előadás-tartás, adományozás. Nem közösségi akció az, amiben nincs személyes találkozás, csak online kapcsolatfelvétel.

Az akciót megvalósíthatjátok több lépcsőben vagy több körben is, ha elsőre nem sikerül megfelelő létszámú érintettet bevonni.

 

Milyen elvárásoknak kell megfelelnie a közösségi akciónak?

 

  • A közösségi akció teljesítésének határideje: 2017. december 1.
  • A tevékenységbe a csapatnak legalább 10 érintettet kell bevonnia.
  • A közösségi akciót dokumentálni kell jelenléti ívvel és fotóval. 

 

FONTOS! a verseny egyes témái szenzitív csoportokat érintenek (például kiskorúak, drogfüggők), így előfordulhat, hogy képi anyag készítése, személyes adatok megadása nem megoldható. Ilyen esetben alternatív megoldásokat elfogadunk (például a résztvevőkről nem készül fotó csak az akció helyszínéről vagy eredményéről, jelenléti ív helyett igazolást kértek – ha van – a fogadóintézménytől, stb.)

 

 

Kérdésed van?

Ha nem tudod, hogyan fogj neki… Ha bizonytalan vagy, hogy az elképzelésetek megfelel-e az elvárásoknak… Ha ötletekre van szükségetek… Akkor bátran forduljatok még időben a Y2Y szervezőihez, és kérjetek segítséget.