A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Ötletelés – avagy a brainstorming művészete

Olvasmány 2014.10.10

 

 

A legtöbben azt gondolnánk, hogy ötletelni nem egy bonyolult dolog: adott egy központi kérdés, amit a csoport elé tárunk, és akkor mindenki szépen sorban elmondja az ötleteit. Azonban az, aki már próbálkozott hasonlóval, tudja, hogy ez nem ennyire egyszerű, mert általában ilyenkor az emberek előszeretettel maradnak csendben és fordítják el a tekintetüket, csak meg ne kérdezzük őket!

 

Pedig nem arról van szó, hogy az átlagnál kevésbé vagyunk kreatívak, vagy ne lennének ötleteink. Egyszerűen az ötletelésnek is megvannak a maga szabályai…

 

Kezdjük talán ott, hogy az ötletelés egy folyamat, és mint ilyet, ajánlott szakaszokra bontani.

 

Az első, vagy ha jobban tetszik, a nulladik szakasz a ráhangolódás. Nehéz úgy kreatívnak lenni, hogy épp most estünkbe a postáról egy ötletelős megbeszélésre, miközben belénkhasít, hogy már három napja nem vittük vissza a könyveket a könyvtárba, és ezzel együtt még egy félbehagyott beadandó dolgozaton is pörög az agyunk. Ezért általában megéri időt adni magunknak, hogy mozgósítsuk a kreatív energiákat. Mondjuk egy játékkal.

 

Például: Ez nem egy…, hanem…. A gyakorlat lényege, hogy a csoport egy tagja kiválaszt egy teljesen hétköznapi tárgyat (mi például egy úszáshoz használt ún. nudlit használtunk), és azt mondja: Ez nem egy nudli, hanem egy nyaklánc. És megmutatja a többieknek, hogy milyen klassz nyaklánc volna a nudli, majd átadja a tárgyat valakinek, aki azt mondja: Ez nem egy nudli, és nem is egy nyaklánc, hanem egy öv. És halad a játék tovább. A lényeg, hogy minél őrültebb ötletek merüljenek fel.

 

A következő szakasz a kreatív szakasz. Miután ráhangolódtunk a kreatív munkára, ideje elővenni a témát, amivel dolgozni szeretnénk. Az ötletelés legfontosabb szabálya, hogy minden ötlet egyformán fontos (most még), tehát semmit sem értékelünk. Minden felmerülő gondolatot felírunk, függetlenül attól, hogy látjuk-e értelmét vagy sem. Elvégre mindnekinek van tapasztalata arról, mennyire lelombozó, ha elmesélünk egy ötletet, és mások jól leforráznak minket egy kritikus megjegyzéssel. Egy ilyen után általában az ötletek is nehezebben jönnek. Tehát ötleteléskor adjatok teret az őrült javaslatoknak is, és ne azon gondolkodjatok, hogy mi miért hülyeség (egyébként ezt nem is olyan könnyű megállni…)

 

A következő szakaszban az értékelésé a főszerep: itt már az a feladat, hogy átnézzük az ötletelés eredményét, és kiszórjuk azokat a javaslatokat, amelyeknek semmi realitása sincs. Fontos, hogy közben értékeljétek is az ötleteket, hiszen lehet, hogy egy javaslat bár megvalósíthatatlan, de tartalmaz egy olyan elemet, vagy gondolatot, ami viszont értékes, és esetleg tovább lehet dolgozni vele. Akkor dolgoztatok jól, ha az első szűrés eredményeként marad a listátokon 5-6 olyan ötlet, amivel már érdemes tovább foglalkozni.

 

Általános tapasztalat, hogy az ötletek mélyebb végiggondolását érdemes strukturáltan végezni. Erre egy rendkívül egyszerű, ám praktikus eszköz az ún. hat kalap, amelyet Edward De Bono dolgozott ki. A hat kalap tulajdonképpen 6 különböző értékelési szempontot jelent, az ötleteket úgy elemezzük, hogy mindig egy-egy „kalapban” gondolkodunk róluk. A hat kategória közül egy ötletelés értékelésekor a leghaszosabb kettő: az előnyök (melyik ötlet miért jobb, hasznosabb, kreatívabb… stb. mint a többi?), illetve az ellenvetések (milyen problémák, veszélyek merülhetnek fel az egyes ötletek megvalósításakor, mi szól ellenük?)

 

Végül következhet az utolsó fázis: a kiválasztás és döntéshozatal. Ezt kétségkívül érdemes az ötletek előny-hátrány elemzésére építeni: mely ötlet mellett szól több érv vagy előnyös szempont. Érdemes egyúttal figyelembe venni a rendelkezésre álló erőforrásokat (pénz, segítő emberek, idő), a korlátokat (például a határidők, célok, elvárások). Attól se ijedjetek meg, ha eleinte nem értetek egyet: ha racionális érvek mentén, személyeskedésektől mentesen meg tudjátok vitatni az ötleteket, az csak előre visz titeket abban, hogy valóban felelős, közös döntést tudjatok hozni.

 

Jó ötletelést!

 

image

 

 

 

A sorozat többi cikkét olvastad már?

Hogyan is néz ki egy közösségi akció?

Hogyan érdemes csapatban dolgozni?