A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Tábori TED előadások

Ötletbank 2014.09.05

A Youth2Youth versenyt indító Katapult táborban minden napot egy inspiráló TED előadással indítottunk, amelyek kapcsolódtak a tábor központi témáihoz.

 

Innováció és kreativitás, társadalmi változás, mások segítése, civilség, a gazdaság és a társadalmi problémák kapcsolata – ezeket a kérdéseket mind érintettük a tábor négy napja alatt. Persze egy TED előadás nem alkalmas arra, hogy mélyebben kifejtse ezeket az elképesztően összetett témákat, de arra kiválóak, hogy beindítsák a gondolkodást, a beszélgetést. Felkapcsolnak néhány lámpát az agyunkban. 

 

Íme az a három felvétel, amelyeket a tábor alatt együtt láttunk, és ráadásként egy negyedik, amelyet útravalóul küldünk a táborozóknak.

 

1. Tim Brown: Mesék a kreativitásról és játékról 

 

Játékos felfedezések – Tim Brown az IDEO design és innovációs ügynökség ügyvezetője szerint erre épül a kreativitás és innováció. Éppen ezért óriási probléma, hogy nem értékeljük eléggé a játékokat, hogy felnőttként elfelejtünk úgy játszani, próbálkozni és hibázni, mint gyerekkorunkban. 

 

A tábor első napját mi is csupa őrült, néha értelmetlennek tűnő játékkal töltöttük meg, hogy megteremtsük azt a bizalmi és felszabadult légkört, ami a kreativitáshoz kell. Ehhez adta meg az alaphangulatot Tim Brown előadása. 

 

2. Dan Palotta: Az, ahogyan a jótékonyságról gondolkodunk halálosan rossz

 

A generációnk nem azt akarja sírfeliratként, hogy “Alacsonyan tartottuk a jótékonysági költségeinket.” Azt akarjuk ráírni, hogy megváltoztattuk a világot, és úgy tettük ezt, hogy megváltoztattuk a gondolkodásmódot. Tehát legközelebb, ha egy jótékonysági szervezetet kerestek, ne a költségeik arányáról érdeklődjetek, hanem az álmaik nagyságáról.” Dan Palotta előadásában arról beszél, hogy mennyire másként viszonyulunk a nonprofit és forprofit kezdeményezésekhez. Az a civil gondolkodásmód azonban, amely takarékosságra, a költségek alacsonyan tartására ösztönöz, valójában megakadályozza, hogy a civil szervezetek valóban elérjék a céljaikat, és képesek legyenek segíteni azoknak, akikért dolgoznak. Palotta előadása 180 fokos fordulatot ad a hallgatóságnak, a táborlakók is napokon át visszaidézték a gondolatait.

 

 

Michael Sandel: Miért nem szabad rábíznunk magunkat a piacra a társadalmi életben?

 

Sandel ebben az előadásban a piac és a társadalom közti kapcsolatról mereng, de a mondanivalójában jóval több van fellenzős filozofálásnál. Amellett érvel, hogy nem szabad a piac törvényeihez igazítanunk a társadalmi élet, különösen a társadalmi problémák megoldásait is. Nem a teljes társadalmi egyenlőség a cél – mondja -, de az nem tesz jót nekünk, ha olyan társadalmi javakat is a pénz határoz meg, mint az egészségünk, a környezet, amiben élünk, és a jogok, amelyekkel rendelkezünk. 

A harmadik napon elszabadult a kapitalizmus a táborban: a résztvevők egy szerepjáték kitalált, ámde nagyon is valóságos keretei között tapasztalhatták meg a társadalmi egyenlőtlenségek, a társadalmi csoportok közti együttműködés dilemmáit. 

 

 

Bónusz videó: Ernesto Sirolli: Segíteni akarsz valakin? Akkor fogd be, és figyelj!

 

Ernesto Sirolli éveken át  dolgozott afrikai segélyprogramokban, ám csalódnia kellett, mert ahelyett, hogy elégedettséggel töltötte volna el a segítés, rá kellett jönnie, hogy ezek a segélyprogramok mekkora pusztítást végeztek. Mert nem figyeltek. Mert nem kérdeztek. Mert nem érdekelte őket, hogy mire van szükségük azoknak, akiknek segíteni akartak. “A segélynyújtás elsődleges vezérelve a tisztelet.”  – mondja egyszerre hihetetlenül szórakoztató és arcbavágó beszédében. Kötelező darab mindenkinek, aki változtatni, segíteni, adni akar.