A YOUTH2YOUTH TÁRSADALMI
INNOVÁCIÓS VERSENY ÜZENŐFALA...

Vendégposzt – 5 tanács kezdő bloggereknek

Olvasmány 2014.10.10

 

 

Blogot írni bárki képes és a blogolásnak nincsenek igazából kőbe vésett szabályai. Mindenre és annak ellenkezőjére is van példa. Egyéni célok és stílus függvénye, hogy ki mit választ. De pont emiatt jó terep az egyéni elképzelések kipróbálására, a kísérletezésre.
Éppen ezért az alábbiakban felsorolt szempontok és tanácsok sokkal inkább hüvelykujj szabálynak tekintendők, mint bármi másnak. Személyes tapasztalataimat foglaltam össze, a Youth2Youth verseny céljainak figyelembe vételével.

 

Képzeld el az olvasód!
Az egyik legnagyobb nehézség, hogy egy poszt megírásának pillanatában pusztán a monitorunkon villogó kurzorral nézzünk farkasszemet és csak nem jön az ihlet. Ezen a problémán segít, ha elképzeljük az ideális olvasót – ez lehet képzeletbeli, de valós személy is – akinek írunk.

 

Így jelentősen jobb helyzetben vagyunk, mintha csak a monitorunknak írnánk és sokkal könnyebb megtalálni a megfelelő hangnemet, stílust is. Nem véletlenül írtam ideális olvasót és nem olvasókat. Elég bosszantó, amikor egyedül ülsz a monitor előtt – hiszen ez a tipikus helyzet – és a blogger többes szám második személyt használ.

 

  image

 

Tartalomhoz a forma
Mint ahogy már a bevezetőben is említettem, a blog műfajába bármi beleférhet. Egy blogon lehetnek pusztán képekből álló posztok éppúgy, mint hosszú szövegeket tartalmazók. De roppant népszerűek mostanában a videóblogok is. (Ezekre most nem térek ki.) Én a képes és szöveg kombinációját használó blogokat kedvelem a legjobban. 5-6 bekezdéses szöveg, képpel vagy/és videóval kiegészítve.

 

Kép nélkül nincs poszt
És ha már a képeknél tartunk. “Egy kép többet mond ezer szónál” szokták mondani. Nincs ez másképp ez esetben sem. Egy jól kiválasztott kép, még a legzseniálisabb szöveghez is hozzá tud tenni vagy éppen hangsúlyozni a mondanivalót.

 

Amire érdemes odafigyelni, hogy a kép tényleg jó legyen – ne legyen pixeles, homályos, bemozdult – illetve a jogtisztaság. Ebben a cikkben számos ingyenes, legális forrást összegyűjtöttek. Ajánlom figyelmedbe. Még egy apróság: a képek mérete. Az ideális az, ha a képek egy poszton belül ugyanolyan méretűek. A még ideálisabb az, ha a szélességűk megegyezik a szövegével.

 

Darabolj!
A jól olvashatóság érdekében érdemes megfelelően tagolt szövegeket előállítani. Én a klasszikus szerkezetet kedvelem a legjobban. Egy rövid felvezető bekezdés – ez az, amit az újságírók leadnek neveznek -, mely felkelti a figyelmet és felvillantja a poszt témáját. Majd a téma kifejtése következik, bekezdésekre bontva azaz feldarabolva – esetleg pontokba szedve vagy alcímekkel elválasztva. Végül a lezárás, ami lehet egy összefoglaló mondat, egy kérdés vagy éppen valamilyen cselekvésre való felhívás.

 

Aludj rá egyet!
Egy rutinos blogger megírja a szöveget és már élesíti is. Kezdő bloggereknek azt szoktam ajánlani, hogy aludjanak egyet a megírt poszt élesítése előtt és másnap reggel olvassák el újra. Így lehetőség van a szöveg csiszolgatására és a helyesírási hibák, elütések kiszűrésére is.

A címben 5 tanácsot ígértem, de a végére itt egy bónusz: ha elmélyítenéd blogolási ismereteid, akkor Brian Clark aka Copyblogger és csapata blogját érdemes nyomon követned.

 

Jó blogolást!
laszlomoni

 

image